VILA CLOSA DE MOROR
El poble de Moror, situat a 850 metres d’altitud, va néixer com talaia sobre una roca, un castell roquer, probablement construït durant el segle VIII sota la dominació musulmana del país.
ENS SITUEM A: Sant Esteve de la Sarga, a la comarca del Pallars Jussà, a Lleida (Catalunya), a l’obaga del Montsec d'Ares.
NOS SITUAMOS EN: Sant Esteve de la Sarga, en la comarca del Pallars Jussà, en Lleida (Cataluña), en la umbría del Montsec de Ares.
WE ARE LOCATED AT: Sant Esteve de la Sarga, in the region of Pallars Jussà, in Lleida (Catalonia), north of Montsec d'Ares.
Índex
Situació Geogràfica de Moror
Origen Etimològic de Moror
Origen del Castell i la Vila Closa de Moror
Sant Miquel de Moror
Mossèn Josèp Condó i Sambeat
Situació Geogràfica de Moror
La vila de Moror, situada a una alçada de 850 metres, té els seus orígens en un antic castell construït sobre una roca, normalment anomenats 'castells roquers'. Es creu que aquest castell va ser erigit pels musulmans durant el segle VIII, en el context de la seva conquesta de la Península Ibèrica.
Les primeres referències documentades del castell de Moror daten del segle XI, quan Arnau Mir de Tost, senyor de la guerra i senyor del Montsec, va anar conquerint diverses àrees al voltant de la serra del Montsec com la Conca Dellà i la Conca Deçà (més coneguda com Conca de Tremp), situada a l'oest del riu Noguera Pallaresa.
Dins d’aquestes campanyes de conquesta, va prendre control de la franja nord de la Serra del Montsec, avui coneguda com La Feixa.
La Feixa, es com s'anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l'Obaga de la Serra del Montsec d'Ares, al sud, i altres serralades més petites, com la Serra d'Alsamora, la Serra de l'Alzina, la Serra de Carboner, la Serra d'Estorm, etc, al nord.
Amplia informació sobre l’àrea anomenada La Feixa amb aquest article:
Moror formava part d'una línia defensiva estratègica situada al nord de la Serra del Montsec. Aquesta línia estava composta per diversos castells que protegien la regió, incloent els de Benavarri, Viacamp, Fals, Girbeta, Fabregada, Alsamora, Estorm, Llimiana, Mur, Sant Gervàs, Montllor, Toló i Comiols, entre d'altres.
La seva singular construcció sobre una roca ha determinat el seu desenvolupament en vertical, amb el poble estenent-se des del seu cim cap avall. Aquesta estructura peculiar es reflecteix en un únic carrer que descendeix des de la plaça principal, situada al costat del castell, fins a la font i la Casa forta de Sanuí. Al centre del poble, hi trobem la plaça de la Raval.
Origen Etimològic de Moror
El nom d'un lloc, l'anomenat topònim, ens parla i ens interpel·la sobre la seva història, el seu entorn físic, paisatgístic i històric. És el signe d'identitat que caracteritza un lloc i respon a una tradició heretada de memòria col·lectiva.
L'etimologia, l'anàlisi de l'origen primitiu d'un nom, ens ajuda a entendre l'origen històric i cultural del lloc.
Segons els estudis de Joan Coromines:
[…] En efecte tots els noms andalusos devien sortir de MONTEM MAURORUM, castell que els romans guarnirien en amb auxiliars mauritans, que sovint usaven com legionaris. Doncs també els nostres Moror deuen venir d'un tal CASTRUM MAURORUM o PALATIUM MAURORUM. Car també d'aquest compost tenim prova catalana: Palatium Maurorum consta en documents medievals com nom d'un suburbi de la Bisbal d'Empordà.
Així, el nom de Moror tindria el seu origen, segons Joan Coromines en el nom de Castell dels Moros, fent referència no pas als musulmans invasors sinó a les tropes musulmanes que custodiaven el castell en temps dels romans.
Origen del Castell i la Vila Closa de Moror
El castell de Moror, en la seva etapa inicial, estava format per dues torres estratègiques. Una de les torres vigilava el camí cap al oest, en direcció a Alsamora i el Congost de Mont-rebei (cap a la vall del Noguera Ribagorçana), mentre que l’altra controlava l’est cap el Congost de Terradets (cap a la vall de la Noguera Pallaresa).
Segons diverses fonts històriques, la muralla que unia aquestes dues torres es va construir aproximadament al segle XI. L'aparell dels murs és construït amb carreus de mida mitjana, ben disposats en filades horitzontals, la qual cosa permet datar aquest conjunt defensiu al segle XI.
La vila de Moror té planta de poble clos, caracteritzada per la seva ubicació damunt d'un penyal i un únic accés principal, cosa que la feia més fàcil de defensar.
Durant el segle XIX, el viatger Pascual Madoz va descriure les muralles de Moror, destacant especialment les dues torres defensives. Aquestes estructures són en realitat bestorres, que són mitges torres inserides en la muralla. Tot i que han patit algunes modificacions al llarg del temps, encara es poden observar avui dia.
Una de les bestorres es troba al costat de l'església i té un diàmetre de gairebé 5 metres i una alçada de 8 metres. A més, una part significativa de la muralla que envoltava la vila encara es conserva, amb uns 20 metres de la muralla original, entre trams intactes i trams restaurats.
Entre els edificis destacats de Moror, hi ha la Casa Sanuí, considerada la casa més gran construïda sobre una roca a Catalunya. La seva planta recorda la del Castell de Mur i té una aparença que suggereix una fortalesa.
Sant Miquel de Moror
Sant Miquel és l'església parroquial de la vila de Moror. Aquesta església romànica va ser construïda entre els segles XI i XII, però al llarg del temps ha sofert diverses modificacions posteriors. Tot i les alteracions, encara es poden apreciar elements que reflecteixen el seu origen romànic.
L'església de Sant Miquel apareix documentada per primera vegada al segle XIII, però els detalls constructius suggereixen que és anterior a aquesta data.
Sota l'absis, es troba una cripta que conserva fragments de les pintures murals originals de l'església. Aquestes pintures es troben en un estat precari perquè la cripta va ser utilitzada com a celler i corral durant molts anys.
Les pintures de la cripta, d'estil popular amb un llenguatge arcaïtzant, són especialment notables per la seva representació d'una Maiestas Domini (Crist en Majestat). Encara es pot distingir part del braç esquerre de Crist sostenint un objecte i la part inferior de la figura, incloent els peus i la túnica.
En una altra secció de les pintures, es veuen personatges amb aurèola asseguts darrere una taula, possiblement representant el Sant Sopar. De les figures, només se'n conserven vuit, dues d'elles en molt mal estat, alternant túniques blaves i vermelles.
La conservadora del MNAC, Montserrat Pagès, va relacionar aquestes pintures amb els frescos de la pròxima església de Santa Maria de Mur, per l’evident estil geometritzant en les figures, l’ús dels colors groc i turquesa, aplicats amb tonalitats clares, així com alguns detalls iconogràfics.
Entre els tresors de Sant Miquel de Moror es troba un Crist de bronze, datat entre els segles XII i XIII, que actualment es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Aquesta figura destaca per la seva detallada anatomia i els plecs del perizoni, realitzats amb gran mestratge.
Malgrat les proporcions allargades del cos i del cap, menys aconseguides, la figura és considerada un dels millors exemples de petites escultures de bronze romàniques a Europa. La seva semblança amb algunes talles en fusta catalanes de l'època suggereix una connexió estilística, tot i que és difícil determinar si es tracta d'una obra local.
Es creu que aquest Crist formava part d'una creu d'altar o processional, la qual s'ha perdut.
Mossèn Josèp Condó i Sambeat
Mossèn Josèp Condó i Sambeat, nascut a Montcorbau el 1876 i traspassat a Bossòst el 1919, va ser una figura emblemàtica tant per la seva obra pastoral com per la seva contribució a la cultura aranesa. Entre 1896 i 1905, va exercir com a vicari de l'església de Sant Miquel de Moror, on una part significativa de la seva obra va prendre forma.
Durant els seus anys a Moror, Mossèn Condó va dedicar-se no només a les seves responsabilitats religioses, sinó també a una tasca cultural vital. En un moment en què l'aranès, la llengua pròpia de la Vall d'Aran, estava en perill d'extinció, ell es va erigir com un dels seus principals defensors. Va aprofitar la tranquil·litat i l’aïllament de Moror per estudiar, escriure i documentar la llengua, contribuint així a la seva preservació.
Mossèn Josèp Condó és àmpliament reconegut com el primer escriptor que va utilitzar l'aranès com a llengua literària. En una època en què el català i el castellà predominaven en la literatura regional, la seva decisió d'escriure en aranès va ser revolucionària i crucial per a la supervivència d'aquesta llengua minoritària. Les seves obres no només van contribuir a la preservació de l'aranès, sinó que també van establir les bases per al desenvolupament de la seva literatura.
El seu compromís amb l'aranès va ser tant lingüístic com cultural. Va escriure poesia i prosa que capturaven l'essència de la vida aranesa i van ajudar a solidificar l'aranès com una llengua viable i respectada en l'àmbit literari. Encara avui, Mossèn Condó és recordat com la figura més rellevant de les lletres araneses, i la seva influència es percep en la vitalitat actual de la llengua.
Fonts
Garrober Calaf, J. Conjunt Castral de Mur (c. 966–1200). Història, Arquitectura i Art.
Solà, J. La muntanya oblidada. Economia tradicional, desenvolupament rural
i patrimoni etnològic al Montsec.
VV.AA. L’arqueologia prehistòrica a la serralada del Montsec, des del segle xix fins a l’actual projecte de recerca.
www.enciclopedia.cat
Bonales, J. Estructuració de l’Espai i Construcció del Paisatge a la Catalunya Nord-Occidental. L’exemple de la Feixa al Pallars Jussà.
Situació en el Mapa de Moror
QUÈ ÉS SERRADELMONTSEC.CAT?
Benvinguts al increïble i emocionant territori de la Serra del Montsec. Un paradís terrenal i celestial on gaudir de l’observació astronòmica de l’univers, del patrimoni històric, arquitectònic, geològic i paleontològic, i on podràs practicar esports com el caiac, el parapent, l'escalada, l’espeleologia, el senderisme i el bikepacking. No us avorrireu pas!
Seguir llegint…
💡 GAUDIU DEL TEMPS, NO PROGRAMEU CADA HORA DEL VIATGE
✅ Permeteu-vos passejar sense rumb i entreu als bars on hi hagi parroquians jugant al dòmino o a la botifarra. Trenqueu el grilló dels algoritmes de recomanació.
✅ Sortiu de la vostra càmera de ressò i deixeu que altres persones us descobreixin nous mons i nous sabors, us agradin o no. Només ho sabreu si ho proveu.
✅ Només vosaltres podeu evitar que la humanitat quedi globalment uniformitzada per servir millor els amos dels algoritmes.
✅ Oblideu les preses i sincronitzeu-vos amb el ritme de la vida local descobrint l'essència tradicional del medi rural.
✅ Feu servir productes i serveis locals, feu un consum responsable, reduïu els vostres residus i feu servir papereres i containers o emporteu-vos la brossa a casa.
💚 PROTEGEIX EL TERRITORI MONTSEC
Recorda! Molts dels paratges de la Serra del Montsec són espais protegits i alguns extremadament fràgils. Molts d’aquests paratges estan dotats de diferents règims de protecció i gestió establerts per les diferents Administracions. Si feu bicicleta de muntanya, aneu per pistes marcades per evitar malmetre la vegetació, destorbar els animals i erosionar els camins. Per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental, sí us plau respecta’ls.
💚 PROTEGE EL TERRITORIO MONTSEC
¡
Recuerda!
Muchos de los parajes de la Sierra del Montsec son espacios protegidos y algunos extremadamente frágiles.
Muchos de estos parajes están dotados de distintos regímenes de protección y gestión establecidos por las distintas Administraciones.
Si hacéis bicicleta de montaña, utilizad pistas marcadas para evitar estropear la vegetación, estorbar a los animales y erosionar los caminos.
Para preservar su interés científico, arquitectónico, arqueológico, histórico, geológico, ecológico, cultural, paleontológico, paisajístico o medioambiental, por favor
respétalos.
💚 PROTECT THE MONTSEC TERRITORY
Remember!
Many of the places in the Montsec mountains are protected areas and some are extremely fragile.
Many of these places are equipped with different protection and management regimes established by the different Administrations.
If you are mountain biking, ride on marked trails to avoid damaging vegetation, disturbing animals, and eroding trails.
In order to preserve their scientific, architectural, archaeological, historical, geological, ecological, cultural, palaeontological, landscape or environmental interest, please
respect them.
📢 ARTICLE PUBLICAT PER PRIMERA VEGADA A SERRADELMONTSEC.CAT Cap dels continguts del web SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia. Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús. Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com.
📢 Artículo publicado por primera vez en SerradelMontsec.cat
Ninguno de los contenidos de la web SerradelMontsec.cat se pueden utilizar, copiar, redistribuir, realizar transformaciones y/o modificaciones, sin autorización previa. Si quieres distribuir o utilizar estos contenidos, contacta con nosotros previamente para acordar las condiciones de uso.
Si te gustan estos contenidos y estas fotografías y necesitas que elaboremos contenido para ti, envíanos un mail a serradelmontsec@gmail.com.
📢 Article published for the first time on SerradelMontsec.cat
None of the content of the SerradelMontsec.cat website can be used, copied, redistributed, transformed and/or modified, without prior authorization. If you want to distribute or use these contents, contact us beforehand to agree on the terms of use.
If you like this content and these photographs and you need us to create content for you, send us an email at serradelmontsec@gmail.com.