ELS GNOMS DELS CUNYOLS
De cop, al fons del bosc, vam veure una petita llum que es balancejava, com si fos la llanterna d’algú que caminava i s'enfilava cap a nosaltres. Vam aturar-nos per veure qui s'apropava...
ENS SITUEM: al nord de les carenes que van des del Cap de la Creueta, a l'oest, fins al Tossal de Santa Magdalena a l'est, en el que s'anomena Serrat dels Cunyols, i la seva obaga, la Partida dels Cunyols: Cunyols Curt, Cunyols Roig, Cunyols Gros, Cunyols de Forcà, Cunyols de Lluçars, etc.
NOS SITUAMOS: al norte de las crestas que van desde el
Cap de la Creueta, al oeste, hasta el
Tossal de Santa Magdalena al este, en lo que se llama
Serrat dels Cunyols, y su umbría, la
Partida dels Cunyols: Cuñoles Corto, Cuñoles Rojo, Cuñoles Gros, Cuñoles de Forcà, Cuñoles de Lluçars, etc.
WE ARE LOCATED:
to the north of the ridges that go from Cap de la Creueta, in the west, to the Tossal de Santa Magdalena in the east, in what is called the Serrat dels Cunyols, and its obaga, the Partida dels Cunyols: Cunyols Curt, Cunyols Roig, Cunyols Fat, Cunyols de Forcà, Cunyols de Lluçars, etc.
🔴 QUÈ ÉS SERRADELMONTSEC.CAT?
Benvinguts a la increïble i emocionant Serra del Montsec i el seu territori. Un paradís terrenal i celestial on gaudir de l'escalada, l’espeleologia, el senderisme, el bikepacking, l’observació de l’univers, del patrimoni històric, geològic, paleontològic, fer caiac, parapent… No us avorrireu pas.
Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada d'uns 60 km de llarg que cal considerar com una sola unitat estructural, geològica i geogràfica.
L'envergadura imponent d'aquest sistema orogràfic és un capítol apassionant de la geografia catalana i aragonesa. Les característiques físiques del Montsec i el seu topònim ressonen com un ordre de magnitud fonamental tant a ponent com a la franja.
El nom de Montsec ens porta a les arrels d’una part indiscutible del paisatge. No és només un accident geogràfic, és una narrativa que plasma la grandesa i la complexitat d'aquest paisatge.
Seguir llegint…
AUDIU DEL TEMPS, NO PROGRAMEU CADA HORA DEL VIATGE
✅ Permeteu-vos passejar sense rumb i entreu als bars on hi hagi parroquians jugant al dòmino o a la botifarra. Trenqueu el grilló dels algoritmes de recomanació.
✅ Sortiu de la vostra càmera de ressò i deixeu que altres persones us descobreixin nous mons i nous sabors, us agradin o no. Només ho sabreu si ho proveu.
✅ Només vosaltres podeu evitar que la humanitat quedi globalment uniformitzada per servir millor els amos dels algoritmes.
✅ Oblideu les preses i sincronitzeu-vos amb el ritme de la vida local descobrint l'essència tradicional del medi rural.
✅ Feu servir productes i serveis locals, feu un consum responsable, reduïu els vostres residus i feu servir papereres i containers o emporteu-vos la brossa a casa.
ELS GNOMS DELS CUNYOLS
Estàvem d'exploració pel Montsec de l’Estall per un indret anomenat Els Cunyols, entre Viacamp i el despoblat de l'Estall, i ens va passar una cosa ben estranya i curiosa que ara us explicarem.
Fa un temps vam "redescobrir" el Dolmen de la Collada de Branyal. I fem servir terme “redescobrir” ja que no som pas els descobridors originals d'aquest monument funerari. Tot i així, vam decidir compartir aquesta troballa a través de les nostres publicacions, doncs era molt poc conegut.
Fins i tot vam acompanyar a veure aquest monument prehistòric als responsables del imminent Parc Geològic i Miner de la Ribagorça i la Llitera. Sorprenentment, ells també desconeixien l'existència d'aquest lloc fins que els vam portar in situ durant una de les seves sortides.
Fins fa un parell d’anys no estava senyalitzada la seva ubicació i el monument funerari era gairebé desconegut, malgrat que el seu accés és extremadament fàcil. Ara fins i tot s’han col·locat dos o tres escalons de fusta per poder accedir-hi encara més fàcilment i imaginem que ha estat l’ajuntament de Viacamp.
El cas és que teníem constància de l’existència d’alguns túmuls i volíem explorar el bosc al voltant de la partida anomenada Els Cunyols per mirar de treure’n alguna evidència. Va ser dins la profunditat d’aquests boscos de l’obaga del Montsec de l’Estall on ens vam topar amb un succés encara inexplicable.
Aquestes vessants occidentals del Montsec de l'Estall, ara resten completament deshabitades però en el seu dia van estar vigorosament actives gràcies als masos de Pere Piquer, Mas de Xiquet, Mas de Quintillà, Mas de Gabarrella, Mas de Serradet, La Cunyola, i algun més.
Després de la conquesta cristiana van proliferar nombrosos petits nuclis poblacionals que el pas del temps i l'augment de la demografia van fer que no tothom tingués cabuda en aquests petits pobles autosuficients, afavorint l'hàbitat dispers en masos com aquests.
Tots aquests masos estaven dispersos uns dels altres i se situaven a les carenes d'aquestes vessants del Montsec de l'Estall, entre els 1000 i 1100 metres d'altitud. Van ser tant importants, que van arribar a ser una entitat pròpia de població anomenada La Cerulla, adscrita a l'ara despoblat de l'Estall, on consta que sumaven, entre tots, al voltant de 40 persones abans de la Guerra Civil Espanyola.
Aquest conjunt de masies vivien històricament en un règim d'autosuficiència i de subsistència. Llocs difícils, adversos, durs, poc protegits, exposats als 4 vents, i només Mas de Quintillà va arribar a tenir línia elèctrica.
Tant és així tot el que expliquem que fins i tot existeix una antiga dita, que fa referència a desolació d’aquestes contrades, que afirma:
A l'Estall i a Montfalcó, no hi va passar nostre sinyor.
Malgrat aquesta situació tan adversa i poc protegida, aquests masos quedaven situats en un creuament de camins i en un lloc estratègic de primer ordre. Des d'aquí s'arribava i era quasi punt central de distància a l'Estall, Montfalcó, Viacamp, Fet, Finestres, Tolba, Montgai, Entença, Ciscar, etc. No es fa estrany que fos un lloc tan dinàmic.
Per situar-nos d’una manera més exacte, estem parlant de les carenes que van des del Cap de la Creueta, a l'oest, fins al Tossal de Santa Magdalena a l'est, en el que s'anomena Serrat dels Cunyols, i la seva obaga, la Partida dels Cunyols: Cunyols Curt, Cunyols Roig, Cunyols Gros, Cunyols de Forcà, Cunyols de Lluçars, etc.
Ben endinsats en aquests boscos en direcció nord i mirant de trobar evidències d’antics túmuls prehistòrics, se’ns va fer fosc. El dia era ben gris, fred i de núvols baixos i dins del l’espessor del bosc, la llum diürna es va esfumar molt ràpidament a bocafoscant.
Miràvem de trobar una sortida ràpida cap la pista principal on havíem estacionat el vehicle tot buscant clarianes de llum i de bosc per on avançar de tornada cap a la Collada de Branyal. Al fons del bosc, vam veure una petita llum que es balancejava, com si fos algú que caminava cap a nosaltres.
Vam aturar-nos per veure qui s'apropava i aquella llum balancejant, amb molta lentitud, va anar girant mantenint-se a uns 10 metres en paral·lel a nosaltres.
En mig d’aquella foscor, se’ns va descobrir una sorprenent filera de gnoms que caminaven, amb un fanalet a la mà cadascun, un darrera l’altre, en silenci i molt lentament. Vam comptabilitzar fins a 12 homenets caminant.
Va ser quan l'últim de la filera d’aquests 12 gnoms va fer una pausa, es va girar lentament i va aixecar el fanal com si busqués il·luminar el camí que ell i la seva comitiva havien recorregut. Uns metres més enllà i un darrera l'altre, amb passos silenciosos, apareixia una segona comitiva de 12 gnoms que caminaven en absolut silenci, cadascun amb un fanalet il·luminant les seves passes a través de la foscor del bosc.
Quina va ser la nostra sorpresa quan vam descobrir que el primer dels gnoms que liderava aquesta segona comitiva, era el mateix gnom que tancava la primera filera d’homenets que havia passat davant nostre feia uns moments, era el mateix que ara aixecava el fanal per observar els seus companys.
De seguit i amb gràcia, aquest últim gnom es va reunir novament a la marxa silenciosa de la primera comitiva i s’allunyaven poc a poc mentre aquesta segona comitiva de homenets circulava davant nostre en silenci.
L'absoluta quietud que els envoltava era tal que ni la lleugera fressa dels seus passos contra el terra es feia sentir, com si el silenci mateix es convertís en la melodia de la seva processó.
Una barreja intensa de fascinació i incertesa encara ens aclapara recordant com aquelles dues comitives de 12 homenets s’allunyaven bosc endins.
Això va passar a la partida dels Cunyols un dia del mes de Març de l’any 2022.
💚 PROTEGEIX EL TERRITORI MONTSEC
Recorda!
Molts dels paratges de la Serra del Montsec són espais protegits i alguns extremadament fràgils.
Molts d’aquests paratges estan dotats de diferents règims de protecció i gestió establerts per les diferents Administracions.
Si feu bicicleta de muntanya, aneu per pistes marcades per evitar malmetre la vegetació, destorbar els animals i erosionar els camins.
Per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental, sí us plau respecta’ls.
💚 PROTEGE EL TERRITORIO MONTSEC
¡
Recuerda!
Muchos de los parajes de la Sierra del Montsec son espacios protegidos y algunos extremadamente frágiles.
Muchos de estos parajes están dotados de distintos regímenes de protección y gestión establecidos por las distintas Administraciones.
Si hacéis bicicleta de montaña, utilizad pistas marcadas para evitar estropear la vegetación, estorbar a los animales y erosionar los caminos.
Para preservar su interés científico, arquitectónico, arqueológico, histórico, geológico, ecológico, cultural, paleontológico, paisajístico o medioambiental, por favor
respétalos.
💚 PROTECT THE MONTSEC TERRITORY
Remember!
Many of the places in the Montsec mountains are protected areas and some are extremely fragile.
Many of these places are equipped with different protection and management regimes established by the different Administrations.
If you are mountain biking, ride on marked trails to avoid damaging vegetation, disturbing animals, and eroding trails.
In order to preserve their scientific, architectural, archaeological, historical, geological, ecological, cultural, palaeontological, landscape or environmental interest, please
respect them.
🔴 QUÈ ÉS SERRADELMONTSEC.CAT?
Benvinguts a la increïble i emocionant Serra del Montsec i el seu territori. Un paradís terrenal i celestial on gaudir de l'escalada, l’espeleologia, el senderisme, el bikepacking, l’observació de l’univers, del patrimoni històric, geològic, paleontològic, fer caiac, parapent… No us avorrireu pas.
Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada d'uns 60 km de llarg que cal considerar com una sola unitat estructural, geològica i geogràfica.
L'envergadura imponent d'aquest sistema orogràfic és un capítol apassionant de la geografia catalana i aragonesa. Les característiques físiques del Montsec i el seu topònim ressonen com un ordre de magnitud fonamental tant a ponent com a la franja.
El nom de Montsec ens porta a les arrels d’una part indiscutible del paisatge. No és només un accident geogràfic, és una narrativa que plasma la grandesa i la complexitat d'aquest paisatge.
Seguir llegint…
📢 ARTICLE PUBLICAT PER PRIMERA VEGADA A SERRADELMONTSEC.CAT
Cap dels continguts del web SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia. Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.
Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com.
📢 Artículo publicado por primera vez en SerradelMontsec.cat
Ninguno de los contenidos de la web SerradelMontsec.cat se pueden utilizar, copiar, redistribuir, realizar transformaciones y/o modificaciones, sin autorización previa. Si quieres distribuir o utilizar estos contenidos, contacta con nosotros previamente para acordar las condiciones de uso.
Si te gustan estos contenidos y estas fotografías y necesitas que elaboremos contenido para ti, envíanos un mail a serradelmontsec@gmail.com.
📢 Article published for the first time on SerradelMontsec.cat
None of the content of the SerradelMontsec.cat website can be used, copied, redistributed, transformed and/or modified, without prior authorization. If you want to distribute or use these contents, contact us beforehand to agree on the terms of use.
If you like this content and these photographs and you need us to create content for you, send us an email at serradelmontsec@gmail.com.