Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans del 2025
El proper dissabte 25 de gener de 2025 tindrà lloc una nova edició de l'Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans.
Índex
El Somni que Va Unir les Talaies
El 9 d’octubre de 2016, un grup d’excursionistes recorria els camins de la torre de Can Palou, a Escorca (Mallorca). En plena baixada cap a Tuent, algú va evocar un somni vell però captivador: connectar visualment totes les torres de defensa que circumden l’illa de Mallorca, tal com es feia segles enrere. Aquella idea, llançada com qui llança un repte al vent, va trobar terra fèrtil.
Un grup de professores i professors de l’IES Marratxí va recollir la proposta i es va posar en marxa. La motivació inicial era senzilla: tornar a donar vida, ni que fos per un dia, a l’antiga funció de comunicació visual de les talaies.
Però, mentre recorrien la costa per organitzar l’esdeveniment, van descobrir un fet inquietant: moltes d’aquestes estructures, guardians muts d’una història rica, es trobaven en un estat de conservació crític. Això va convertir el projecte en un crit d’alerta per conscienciar sobre la necessitat de preservar aquest valuós patrimoni.
Un Senyal de Llum i Fum
El simbolisme del foc i el fum es va transformar en el cor de la iniciativa. Però el seu significat va anar més enllà. Inspirats per les crisis humanitàries que marquen el Mediterrani, els impulsors van decidir que els senyals de les talaies no només serien una recreació històrica, sinó també un gest d’acollida. Els senyals esdevindrien una llum que mostrés camí a port segur per aquells que fugen per mar buscant una nova vida.
La data de la primera encesa, carregada de simbolisme, va ser el 7 de gener de 2017, coincidint amb el quart creixent de la lluna. Al migdia, les torres van enviar un senyal de fum que s’estenia com un fil d’esperança al cel blau. A la nit, les flames van prendre el relleu, il·luminant la costa mallorquina mentre es llegia un manifest.
Una Iniciativa que Travessa Fronteres
Des del principi, el Consell de Mallorca, a través de la Direcció Insular de Patrimoni, va donar suport a l’esdeveniment. El que va començar com un somni local es va convertir en un moviment que ha crescut any rere any.
Avui, països com el Marroc, Tunísia o el Líban s’han sumat a aquesta xarxa de llums i fum. També ho han fet altres territoris de l’Estat espanyol, com Catalunya, Aragó, el País Valencià o Andalusia, i les illes germanes de Menorca, Eivissa i Formentera.
Cada encesa recorda que, més enllà del patrimoni històric, som custodis d’un missatge d’humanitat i solidaritat que uneix cultures i travessa fronteres.
L’Institut Ramon Muntaner i l’Expansió de la Iniciativa
El 2021, l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) va sumar-se a l’equip de coordinació per impulsar aquesta iniciativa als territoris de parla catalana.
Amb la seva incorporació, el projecte va rebre un suport ampli d’entitats i institucions com el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, el Museu Marítim de Barcelona, el Grup d’Estudis d’Història del Mediterrani Occidental de la Universitat de Barcelona, Amnistia Internacional i la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià.
Primeres Edicions: De Nou a Vint-i-Sis Poblacions
Amb l’IRMU al capdavant, el projecte va assolir una nova dimensió. La primera edició sota la seva coordinació va tenir lloc el 2021, amb la participació de nou poblacions distribuïdes per Catalunya, la Ribagorça aragonesa i el País Valencià.
El 2023, el projecte va fer un salt endavant amb una convocatòria oberta que va atraure un nombre més gran de participants. Gràcies a aquesta obertura, la xarxa de torres i fortificacions participants va créixer de manera significativa: de nou torres el 2022 a un total de trenta-dues el 2023, repartides per vint-i-sis poblacions.
Aquest creixement no només reflecteix la força d’una idea que uneix cultura, història i solidaritat, sinó també la capacitat d’unir esforços entre institucions i persones. L’expansió del projecte continua essent un símbol viu de la connexió entre territoris i del compromís amb la preservació del patrimoni i els valors humans.
L’Encesa de Torres al Montsec i La Terreta
Enguany, la participació al territori al voltant de la Serra del Montsec és més nombrosa que mai. Hi participen les torres i castells de:
ESTOPANYÀ
MONTANYANA (PONT DE MONTANYANA)
BENAVARRI
VIACAMP
LLUÇARS (TOLVA)
LA BARONIA DE SANT OÏSME (CAMARASA)
SANT PERE D’ÀGER i FONTDEPOU
LA TERRETA: ORRIT (TREMP) I ARENY DE NOGUERA
El Manifest de l'Encesa 2025
Amnistia Internacional, un dels agents implicats en l'Encesa de Torres, Talaies i Talaiots pels Drets Humans, ha estat la institució encarregada d'elaborar el Manifest que es llegirà en els diferents punts d'Encesa el proper dia 25 de gener.
MANIFEST ENCESA DE TORRES, TALAIES I TALAIOTS PELS DRETS HUMANS. 25 DE GENER DE 2025:
Amb aquest ja son nou anys en els que, amb l’encesa de les torres, talaies i talaiots, volem donar veu i llum a totes aquelles persones que posen en risc les seves vides fugint de la desesperació, la violència, la persecució i la injustícia.
El 2024, milers de persones han seguit sofrint violacions dels drets humans en el seu intent d’arribar a l’altra costa. Lluny de millorar la seva situació, han hagut de patir el dolor afegit de veure com els governs de la Unió Europa i la pròpia Unió Europea adopten polítiques que suposen un major sofriment i risc de vulneracions de drets humans per les persones que busquen arribar a Europa. Manifestem preocupació per com, en el marc de la implementació del Pacte Europeu de Migració i Asil, es corre el risc de consolidar posicions orientades a reforçar cada vegada més el model de l’Europa Fortalesa i cap a una externalització de fronteres que ens envileixen com a societat.
Aquestes persones han sigut privades dels seus drets inalienables consagrats a la Declaració Universal de Drets Humans i la legislació internacional que la desenvolupa. Drets que tots i totes tenim pel mer fet de néixer: el dret a circular lliurement, a sortir de qualsevol país, inclús del propi, i a buscar asil i obtenir protecció en cas de fugir de la persecució i de vulneracions de drets humans.
Les persones migrants es veuen obligades a creuar el Mediterrani o l’Atlàntic cap a Europa en condicions precàries i perilloses, que condueixen en moltes ocasions a la mort. De fet, durant l’any 2024, segons la Organització Internacional de les Migracions, al menys 2.140 persones han perdut la vida o desaparegut en la travessia d’aquest mar que s’ha convertit en la fosa mortal d’Europa.
En el cas de les dones, estan més exposades en la ruta migratòria a greus violacions de drets humans, com ara el tràfic de persones, especialment amb finalitat d’explotació sexual, o bé fugir de i passar per països on poden patir altres formes de violència de gènere, inclosa la violència sexual.
Els nens i nenes que viatgen sols i solen han de rebre una atenció especial degut a la seva situació d’especial vulnerabilitat. Els governs han d’assegurar la seva protecció efectiva, vetllar perquè s’apliqui el principi de no devolució i que es tingui en compte el seu interès superior. No obstant, veiem amb estupor com s’incompleixen els seus drets i proliferen missatges d’odi que deshumanitzen aquestes nenes i nens.
La gravetat d’aquestes violacions de drets humans bàsics s’ha vist afectada pels discursos que intenten dividir-nos apel·lant a la por, el prejudici i l’odi. Uns discursos que no son innocents, sinó que pretenen atacar a certs grups de persones i culpabilitzar-los dels problemes socials per distreure l’atenció de les seves verdaderes causes, i per tant, de les seves verdaderes solucions. La violència discursiva ha generat una cultura de l’odi que suposa també conseqüències per tota la societat: perpetuació de prejudicis, estigmatització, deshumanització, divisió i violència.
Sense el respecte pels drets humans, correm el risc com a societat de què la deriva actual ens desarmi dels referents necessaris per conviure amb dignitat. Combatre aquests discursos està a les nostres mans des de la posició que ocupem a la societat. Tenim la responsabilitat compartida de fomentar una cultura de la solidaritat, el respecte i la convivència per garantir societats democràtiques i pacífiques, i exigir a les autoritats que ho facin.
Malgrat tots els obstacles que s’interposin en el camí, per molt fosc que aquest sigui, la llum de la flama ha de romandre allí, brillant, encesa, com a símbol d’esperança per tota la humanitat.
Aquesta flama que ens manté de peu amb força per lluitar pel cessament de les violacions dels drets humans a tot el món. Depèn de nosaltres mantenir-la presa, així que lluitem perquè així sigui per sempre.
FONTS:
QUÈ, QUI, COM?
Aquí trobareu tot allò que no us podeu perdre sobre la Serra del Montsec: el Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies (o de Meià) i el Montsec de l'Estall amb les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà (Lleida, Catalunya), i La Ribagorça d'Osca (Aragó).
Benvinguts al territori de la Serra del Montsec. Un paradís terrenal i celestial on gaudir de l’observació astronòmica de l’univers, del patrimoni històric, arquitectònic, geològic i paleontològic, i on podràs practicar esports com el caiac, el parapent, l'escalada, l’espeleologia, el senderisme i el bikepacking.
No us avorrireu pas!
Seguir llegint…
GAUDIU DEL TEMPS. NO PRORAMEU CADA HORA DEL VIATGE
✔️ Passegeu sense pressa. Entreu als bars on hi trobeu parroquians jugant al dòmino o a la botifarra. Allibereu-vos dels algoritmes de recomanació.
✔️ Exploreu fora de la vostra zona de confort. Descobriu nous mons i sabors a través d’altres persones, encara que no sempre us agradin. Només ho sabreu si ho proveu.
✔️ Defugiu la uniformitat global. Sou vosaltres qui podeu preservar la diversitat cultural davant els interessos dels algoritmes.
✔️ Adopteu el ritme local. Oblideu-vos de les presses i descobriu l’essència tradicional del medi rural.
✔️ Consumiu responsablement. Trieu productes i serveis locals, minimitzeu els residus i utilitzeu papereres o containers. Si no n’hi ha, emporteu-vos la brossa a casa.
PROTEGIU EL TERRITORI MONTSEC
✔️ Molts paratges de la Serra del Montsec són espais protegits, i alguns especialment fràgils. Estan gestionats per diferents administracions sota règims de protecció específics.
✔️ Si vas en bicicleta de muntanya, segueix només les pistes marcades per evitar danyar la vegetació, alterar la fauna o causar erosió als camins.
✔️ Respecta aquests espais per preservar el seu valor científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic i mediambiental.
📢 ARTICLE PUBLICAT PER PRIMERA VEGADA A SERRADELMONTSEC.COM
Cap dels continguts del web
SerradelMontsec.com i
SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.
Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.
Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a
serradelmontsec@gmail.com.