DÒLMENS DE LA LLOELLA DEL LLOP
Antigament aquesta zona era dominada per la presència del llop, sovint una amenaça temuda per als ramats. Una realitat que ha deixat empremta en topònims com la Vall de la Llobera, Costa Llobera...
ENS SITUEM: Al voltant del Puig de Meià, a Vilanova de Meià, als peus del Montsec de Rúbies (o de Meià) i al nord de la subcomarca del Mig Segre, a la Noguera, Lleida, Catalunya. El Puig de Meià queda just a sobre del poble de Vilanova, talment com si fos un balcó que s'aboca sobre tota la Coma de Meià.
NOS SITUAMOS:
Alrededor del Puig de Meià, en Vilanova de Meià, a los pies del Montsec de Rúbies (o de Meià) y al norte de la subcomarca del Mig Segre, a la Noguera, Lleida, Cataluña. El Puig de Meià queda justo encima del pueblo de Vilanova, como si fuera un balcón que se vierte sobre toda la Coma de Meià.
WE ARE LOCATED: Around Puig de Meià, in Vilanova de Meià, at the foot of Montsec de Rúbies (or Meià) and in the north of the Mig Segre sub-region, la Noguera, Lleida, Catalunya. El Puig de Meià is right above the village of Vilanova, as if it were a balcony that spills over the whole Coma de Meià.
Índex
Vilanova de Meià: Terra de Llops i Dòlmens
Sembla que antigament aquesta zona del Montsec estava plena de llops els quals representaven una gran plaga per als ramats de bestiar. Això es reflecteix en altres topònims que trobem en aquesta àrea com ara La Llobera i Costes de Llobera, prop del Coll de Cabeces a Vilanova de Meià, el Clot de la Llobera, prop de Sant Marc de Batlliu prop de Montmagastre, així com els dòlmens de la Lloella del Llop, entre d’altres.
Els dos dòlmens de la Lloella del Llop, juntament amb el de Sòl Joaquim, són testimonis silenciosos d’un poblament antiquíssim al voltant del Puig de Meià. Uns monuments de tipologia megalítica tardana, datats entre el 1500 i el 650 abans de la nostra era, que ens transporten a un temps remot.
El Montsec de Rúbies (o de Meià) amaga també altres tresors megalítics, com el Dolmen del Pla de la Gallina, el Dolmen de Paüls, el Dolmen de Rúbies, el Dolmen del Cogulló, el Dolmen del Serrat de la Llosa, el Dolmen Cingles de Cúber, o el Dolmen de Montadó, entre altres. Aquest conjunt de monuments configuraria un autèntic santuari megalític de certa importància.
Malgrat que molts d'aquests enterraments estan malmesos —utilitzats moltes vegades en èpoques posteriors com a cabanes o refugis de pastors, especialment en zones de camins ramaders—, encara conserven la seva bellesa enigmàtica quan els observem des de la modernitat.
Dolmen de la Lloella del Llop I
El sepulcre megalític de la Lloella del Llop I va ser descobert a finals del segle XIX gràcies a la informació proporciona per Baldomero Farrando, veí del poble de Senterada.
Posteriorment, va ser localitzat pel veí d’Artesa de Segre, en Rafel Gomà Fontanet, conegut com lo Parco, sota la direcció de Joan Maluquer de Motes, professor de la Universitat de Barcelona i director aleshores del Museu-Arxiu del Montsec d’Artesa de Segre.
Aquest sepulcre, amb una gran llosa horitzontal que el cobria, està parcialment ensorrat per un costat, tot i que es conserva íntegre per l'altre, on es recolza encara en una llosa vertical. La seva forma recorda una lloella, nom que se li donava a una trampa tradicional per caçar conills, perdius i altres ocells.
Es tracta d'un sepulcre de tipus càmera pirenaica en un estat de conservació bastant deficient. El túmul original no es conserva gaire, es troba escampat fins a uns 8 metres al voltant, i la càmera està excavada en el terra natural de la muntanya.
Situat entre el riu Merler i el barranc dels Escallissos, aquest sepulcre és accessible des del Puig de Meià amb una curta caminada. Per visitar-lo, cal agafar el Camí Vell de Meià des de la Cabana del Pansot, una granja situada a pontent del Coll de Meià, per després caminar aproximadament 1,5 quilòmetres. El trobarem a l'esquerra envoltat d'alzines.
Mirador Estel·lar de Vilanova de Meià
Molta a prop del dolmen trobareu el Mirador Estel·lar de Vilanova de Meià. Es tracta d’un mirador instal·lat amb un indicador de l’estrella polar que permet localitzar-la a la cua de l’Óssa Menor i un plafó rodant que cal col·locar en la data de l’observació.
A ull nu s’hi localitza l’esmentada Óssa Menor i la resta de constel·lacions circumpolars que sempre podem veure en la nostra ubicació geogràfica, encara que en diferents posicions: l'Óssa Major (Ursa Major), el Drac (Draco), Cefeu (Cepheus) i Cassiopea (Cassiopeia).
A la roda també es marquen els canvis d'estacions: Equinoccis (EQ) i Solsticis (SL). Per completar la informació, hi ha instal·lat un plafó fix on s’explica com observar el cel nocturn.
Dolmen de la Lloella del Llop II
El sepulcre megalític de la Lloella del Llop II també va ser descobert a finals del segle XIX gràcies a la informació proporcionada per Baldomero Farrando, veí del poble de Senterada.
Posteriorment, també va ser localitzat pel veí d’Artesa de Segre, en Rafel Gomà Fontanet, conegut com lo Parco, sota la direcció de Joan Maluquer de Motes, professor de la Universitat de Barcelona i director aleshores del Museu-Arxiu del Montsec d’Artesa de Segre.
En el cas del dolmen de la Lloella del Llop II, la llosa horitzontal que el cobria ha desaparegut. És possible que els fragments estiguin escampats pels voltants, en trencadissa, la qual cosa deixa aquest monument funerari incomplet.
Aquest sepulcre megalític, de tipus càmera pirenaica, i el túmul, ben conservat i de forma ovalada, mesura aproximadament 7 x 6 metres, encara que els seus límits són difícils de distingir. La càmera està rebaixada al nivell de la roca natural de la muntanya i sobresurt a molt poca alçada des del terra.
Es troba entre el riu Merler i el Barranc dels Escallissos i per visitar-lo, es pot arribar des del Puig de Meià caminant en uns minuts.
Situat entre el riu Merler i el barranc dels Escallissos, aquest sepulcre és accessible des del Puig de Meià amb una curta caminada. Per visitar-lo, cal agafar el Camí Vell de Meià des de la Cabana del Pansot, una granja situada a pontent del Coll de Meià. Després de caminar aproximadament 1,2 quilòmetres, el trobarem a l'esquerra en un petit clar.
Per arribar-hi, també és una bona opció utilitzar el pas equipat de les Lluelles del Llop.
Situació en el Mapa dels Dòlmens de la Lloella del Llop
Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec
Els dòlmens de la Lloella del Llop es troben dins de l'àrea de l'Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec. És un Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000 (àrea definida de la Serres del Montsec, Serra de Sant Mamet i Serra Mitjana) amb Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA).
Natura 2000 és una xarxa europea d’espais naturals que té com a objectiu fer compatible la protecció de les espècies i els hàbitats naturals i seminaturals amb l'activitat humana que s'hi desenvolupa, fent que es mantingui un bon estat de conservació dels hàbitats i espècies i evitar-ne el seu deteriorament..
Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.
Aquest indret ha quedat dotat d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.
Si vols saber més sobre la Serra del Montsec, també pots consultar aquests articles:
QUÈ ÉS SERRADELMONTSEC.CAT?
Benvinguts al territori de la Serra del Montsec. Un paradís terrenal i celestial on gaudir de l’observació astronòmica de l’univers, del patrimoni històric, arquitectònic, geològic i paleontològic, i on podràs practicar esports com el caiac, el parapent, l'escalada, l’espeleologia, el senderisme i el bikepacking. No us avorrireu pas!
Seguir llegint…
💡 GAUDIU DEL TEMPS, NO PROGRAMEU CADA HORA DEL VIATGE
✅ Permeteu-vos passejar sense rumb i entreu als bars on hi hagi parroquians jugant al dòmino o a la botifarra. Trenqueu el grilló dels algoritmes de recomanació.
✅ Sortiu de la vostra càmera de ressò i deixeu que altres persones us descobreixin nous mons i nous sabors, us agradin o no. Només ho sabreu si ho proveu.
✅ Només vosaltres podeu evitar que la humanitat quedi globalment uniformitzada per servir millor els amos dels algoritmes.
✅ Oblideu les preses i sincronitzeu-vos amb el ritme de la vida local descobrint l'essència tradicional del medi rural.
✅ Feu servir productes i serveis locals, feu un consum responsable, reduïu els vostres residus i feu servir papereres i containers o emporteu-vos la brossa a casa.
💚 PROTEGEIX EL TERRITORI MONTSEC
Recorda! Molts dels paratges de la Serra del Montsec són espais protegits i alguns extremadament fràgils. Molts d’aquests paratges estan dotats de diferents règims de protecció i gestió establerts per les diferents Administracions. Si feu bicicleta de muntanya, aneu per pistes marcades per evitar malmetre la vegetació, destorbar els animals i erosionar els camins. Per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental, sí us plau respecta’ls.
💚 PROTEGE EL TERRITORIO MONTSEC
¡
Recuerda!
Muchos de los parajes de la Sierra del Montsec son espacios protegidos y algunos extremadamente frágiles.
Muchos de estos parajes están dotados de distintos regímenes de protección y gestión establecidos por las distintas Administraciones.
Si hacéis bicicleta de montaña, utilizad pistas marcadas para evitar estropear la vegetación, estorbar a los animales y erosionar los caminos.
Para preservar su interés científico, arquitectónico, arqueológico, histórico, geológico, ecológico, cultural, paleontológico, paisajístico o medioambiental, por favor
respétalos.
💚 PROTECT THE MONTSEC TERRITORY
Remember!
Many of the places in the Montsec mountains are protected areas and some are extremely fragile.
Many of these places are equipped with different protection and management regimes established by the different Administrations.
If you are mountain biking, ride on marked trails to avoid damaging vegetation, disturbing animals, and eroding trails.
In order to preserve their scientific, architectural, archaeological, historical, geological, ecological, cultural, palaeontological, landscape or environmental interest, please
respect them.
📢 ARTICLE PUBLICAT PER PRIMERA VEGADA A SERRADELMONTSEC.CAT Cap dels continguts del web SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia. Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús. Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com.
📢 Artículo publicado por primera vez en SerradelMontsec.cat
Ninguno de los contenidos de la web SerradelMontsec.cat se pueden utilizar, copiar, redistribuir, realizar transformaciones y/o modificaciones, sin autorización previa. Si quieres distribuir o utilizar estos contenidos, contacta con nosotros previamente para acordar las condiciones de uso.
Si te gustan estos contenidos y estas fotografías y necesitas que elaboremos contenido para ti, envíanos un mail a serradelmontsec@gmail.com.
📢 Article published for the first time on SerradelMontsec.cat
None of the content of the SerradelMontsec.cat website can be used, copied, redistributed, transformed and/or modified, without prior authorization. If you want to distribute or use these contents, contact us beforehand to agree on the terms of use.
If you like this content and these photographs and you need us to create content for you, send us an email at serradelmontsec@gmail.com.