ARNAU MIR DE TOST i ARSENDA D'ÀGER
Arnau i Arsenda, senyors de la guerra i senyors del Montsec, esdevingueren la principal espasa de la Catalunya comtal, amb Arnau erigint-se en general dels exèrcits confederats d’Urgell i Barcelona...
ENS SITUEM AL: segle XI, amb la fragmentació del poder comtal i l'aristocràcia imposant el feudalisme, sotmetent la pagesia i alimentant lluites entre famílies nobles. Els pagesos van perdre terra i llibertat, convertint-se en vassalls dels nous senyors. La major part del territori estava en mans de nobles laics i eclesiàstics, mentre que els comtes i bisbes rivalitzaven per expandir les seves possessions a les àrees ocupades pels musulmans.
NOS SITUAMOS EN: el siglo XI, con la fragmentación del poder condal y la aristocracia imponiendo el feudalismo, sometiendo al campesinado y alimentando luchas entre familias nobles. Los agricultores perdieron tierra y libertad, convirtiéndose en vasallos de los nuevos señores. La mayor parte del territorio estaba en manos de nobles laicos y eclesiásticos, mientras que los condes y obispos rivalizaban por expandir sus posesiones en las áreas ocupadas por los musulmanes.
WE ARE LOCATED AT: 11th century, with the fragmentation of the county power and the aristocracy imposing feudalism, subduing the peasantry and fueling fights between noble families. Peasants lost land and freedom, becoming vassals of the new lords. Most of the territory was in the hands of lay and ecclesiastical nobles, while counts and bishops vied to expand their possessions in areas occupied by Muslims.
INDEX:
L'origen d'Arnau Mir de Tost.
Els Inicis d'Arnau Mir de Tost.
La Vall d'Àger al Punt de Mira.
La Consolidació del Territori.
El Vescomtat d'Àger.
Arnau Mir de Tost i l'Abat Oliba.
L'Origen d'Arnau Mir de Tost i Arsenda d’Àger
Arnau Mir de Tost va néixer poc després de l’any 1000, als dominis de la Vall de Tost, situada en una vall poc coneguda de l’actual comarca de l'Alt Urgell.
La seva família, que pertanyia a la poderosa jerarquia del comtat d’Urgell, li va garantir formació i posició, i el jove noble va aprofitar-ho de manera excel·lent.
Orfe de pare, ja de jove va jugar un paper important a la cort del comte Ermengol II d'Urgell. El 1031 es va casar amb Arsenda d'Àger, també de llinatge noble. Després del matrimoni, la parella va marxar en direcció sud cap a la frontera sarraïna amb la intenció d’establir-s’hi.
Aquest matrimoni de joves i emprenedors, volien aprofitar les debilitats dels sarraïns, els quals, després de cruentes guerres civils, havien perdut el poder centralitzat del califat, deixant un panorama de regnes de taifa aïllats i debilitats.
Arnau Mir de Tost i la seva decidida esposa, Arsenda d'Àger, van comprar al comte d’Urgell el que era aleshores l’humil castell de Llordà, a la Conca Dellà, a l'actual municipi d'Isona i Conca Dellà, a la comarca del Pallars Jussà.
A Llordà van establir la base de la seva empresa de conquesta. Arnau Mir va transformar el castell de Llordà en la fortalesa-palau més poderosa de la Catalunya Comtal, i la va utilitzar com una eficient màquina de guerra per preparar les seves operacions contra Al-Andalus.
Arsenda i Arnau van entendre, al contrari que la resta dels poderosos del comtat d'Urgell, que la guerra a la frontera no només significava glòria i poder, sinó que també significava tenir accés a relacionar-se amb els alts estaments de poder dels altres comtats catalans, així com dels seus enemics musulmans.
Van entendre ràpidament que la frontera amb el seu enemic musulmà era perillosa, molt inestable i plena d'inconvenients, però també van comprendre que la frontera els permetria enriquir-se gràcies als acords constants de no ingerència amb els àrabs.
Els Inicis d'Arnau Mir de Tost i Arsenda d’Àger
En poc temps, Arnau Mir de Tost i la seva esposa Arsenda van assolir el ple control de la Conca Dellà (actualment municipi d'Isona i Conca Dellà) i van arribar fins als contraforts del Montsec de Rúbies (o de Meià), on va establir fortaleses com el Castell de Toló, i als contraforts del Montsec d'Ares, on va engrandir fortaleses com el Castell de Mur.
Malgrat guanyar terreny ràpidament, aviat va comprendre que la clau del sistema defensiu andalusí era la poderosa alcassaba d’Àger.
Durant els anys de la Fitna de l'Àndalus (1009-1031), que van marcar la descomposició del Califat de Còrdova i van precedir la primera conquesta d'Àger, Arnau Mir de Tost va desallotjar pràcticament tota la Serra del Montsec de musulmans.
Poc a poc, des dels castells reconstruïts i repoblats, com ara la fortalesa de Montmagastre (1041), on més tard fundaria la coneguda Col·legiata de Sant Miquel, va aconseguir assaltar la Vall d'Àger, travessant la imponent massa del Montsec.
La Vall d'Àger al Punt de Mira
El castell i vila d'Àger, situat en un turó que domina la seva vall, era considerat una peça estratègica que es creia inexpugnable. Això el convertia en un bastió molt eficaç per assegurar la dominació definitiva dels musulmans a l'àrea de l'actual comarca de La Noguera i a Mig Segre.
Àger va caure el setembre de l'any 1034 i, més tard, cap a l'any 1041, va ser novament ocupat per les forces musulmanes. Posteriorment, va ser reconquerit pels cristians, però va tornar a caure en mans musulmanes.
Finalment, per tercera vegada, Arnau Mir de Tost va conquerir definitivament la vall. Mentrestant, la conquesta continuava pel terme d'Alòs de Balaguer, a llevant, pel terme d'Os de Balaguer i Castelló de Farfanya al sud, i Sant Llorenç de Montgai i Gerb a ponent.
Durant molts anys, Arnau Mir de Tost va lluitar al costat dels comtes d'Urgell, dels comtes de Barcelona, dels comtes del Pallars, dels comtes de la Ribagorça i dels reis d'Aragó, formant part de la potent elit dels comtats catalans i aragonesos.
La Consolidació del Territori
Una vegada desaparegut el perill més immediat musulmà, Arnau Mir de Tost, ja nomenat senyor d’Àger pel comte d’Urgell, es va abocar a una tasca febril de repoblació i ordenació del territori conquerit.
Va fortificar la Vall d'Àger i va atraure, mitjançant generoses cartes de poblament, nous influxos de població a la frontera. Va ser l'arquitecte de la repoblació i l'estructuració de tot el prepirineu al voltant del Montsec. Així, la Serra del Montsec esdevingué l’eix vertebrador de les noves terres incorporades pel matrimoni d’Arnau Mir de Tost i Arsenda d’Àger a la Catalunya comtal.
Els dominis d’Arnau i Arsenda, bastits manu militari, s’estenien des dels castells de Vallferosa i Biosca, a la comarca del Solsonès, passant pel Mig Segre i el Montsec de Rúbies, en llocs com Montmagastre i Artesa de Segre, entre altres, fins arribar al Montsec d’Estall, a la Ribagorça d'Osca, amb castells com Viacamp i Lluçars. Però fins i tot va aventurar-se cap a la part més nord-occidental del Montsec d’Estall, sent senyor de localitats com Purroi, Llaguarre, Lasquarri, etc.
Amb més de trenta castells i centenars de possessions, aquest matrimoni totpoderós va ser l’arrel d’un vescomtat, el vescomtat d’Àger. Senyors d’un poderós estat dins el comtat d’Urgell (veure el mapa més avall).
No en va, Arnau Mir de Tost i Arsenda d’Àger, senyors de la guerra, senyors del Montsec, senyors d'Àger i barons més important del comtat d'Urgell, esdevingueren la principal espasa de la Catalunya comtal durant el segle XI.
Gràcies a la seva provada habilitat militar i a una reputació que s'estenia fins a la Santa Seu, Arnau Mir de Tost es va elevar com a general dels exèrcits confederats del Comtat d'Urgell i del Comtat de Barcelona. De fet, la seva aspiració última tenia com objectiu el domini de tota la vall del Segre, una aspiració secular i natural dels seus senyors, els comtes d'Urgell.
Va ser en aquest moment, al cim de la seva fama, que va veure l'oportunitat de dur a terme un ambiciós projecte: liderar una expedició conjunta de les forces cristianes per conquerir la poderosa ciutat andalusina de Barbastro.
Després d'obtenir el ple suport papal, el 1064 va encapçalar els exèrcits del Comtat d'Urgell en el que alguns consideren la primera croada de la història, molt abans de la primera croada a Jerusalem del 1099.
Aquesta croada, convocada pel papa de Roma i coneguda amb el nom de "la croada abans de la croada", demostrava que durant aquests anys, la influència recíproca entre el comtat d'Urgell i les terres de la Catalunya Vella amb la Santa Seu no tenien parangó. Tot i que soni estrany, ni tan sols el món carolingi, tan ric culturalment i tan influent políticament, semblava tenir tanta repercussió política durant aquests anys.
Tot i que la ciutat de Barbastro va ser capturada, la reacció andalusina va recuperar-la cap a l’any 1066, i això va costar-li la vida a Ermengol III, comte d'Urgell, conegut com el de Barbastro. Arnau Mir de Tost va tenir la responsabilitat de vetllar pel comtat d’Urgell fins a la majoria d'edat d'Ermengol IV, conegut com el de Gerb.
El Vescomtat d'Àger
L’any 1072, després d'un possible pelegrinatge a Santiago de Compostel·la, Arnau Mir de Tost va redactar el seu testament. Just abans d'iniciar el darrer viatge, el poderós cavaller urgellenc lamentà profundament que la vida no li hagués concedit més dies per conquerir les somiades ciutats de Balaguer i Lleida, encara en mans dels sarraïns.
En el testament, Arnau Mir de Tost nomenà vescomtes la seva filla Letgarda de Tost i el seu espòs, Ponç Guerau de Cabrera (conegut també com Ponç I de Cabrera), qui ja era vescomte de Girona.
Aquest matrimoni va donar lloc a la creació del vescomtat d'Àger i va augmentar el prestigi de la nissaga dels Tost, amb el nom del dinàmic Ponç Guerau de Cabrera situant-se al capdavant dels magnats convidats a promulgar els Usatges de Barcelona l'any 1071.
No obstant això, el títol de vescomte únicament va ser reconegut amb el seu nét, Guerau II de Cabrera, fill del matrimoni entre Letgarda de Tost i Ponç Guerau de Cabrera.
Guerau II de Cabrera va ser el primer a ostentar el títol de vescomte d'Àger, atorgat pel comte d’Urgell Ermengol V. Posteriorment, arran del Conveni de Tàrrega de l'any 1236, els vescomtes d'Àger van acabar liderant el comtat d'Urgell.
Arnau Mir de Tost i l'Abat Oliba
Els tres primers comtes d’Urgell, tots anomenats Ermengol, van morir joves. Arnau Mir de Tost va sobreviure a tots tres, convertint-se en la mà dreta de cadascun d'ells. Aquest fet dona una idea de l’època convulsa que es vivia durant el segle XI en els aspectes militars, polítics, fronterers i de poder.
En una època de fronteres fluctuants, l'Abat Oliba i Arnau Mir de Tost, segons sembla ambdós eren amics, van contribuir a establir els fonaments dels nous territoris cristianitzats, enfront dels territoris opositors musulmans.
Mentre l'Abat Oliba exercia la seva influència des de la pau espiritual, Arnau Mir de Tost ho feia des de la guerra terrenal, exemplificant les dues cares d'una mateixa moneda, on el poder espiritual de l’Església s'equilibrava amb la protecció material dels senyors feudals.
Hi ha constància d'una possible amistat entre aquests dos personatges en algunes cartes i documents que acrediten les seves trobades.
La primera menció es remunta a l'any 1019, quan el jove Arnau Mir de Tost va ser testimoni en el nomenament del monjo de Ripoll, Ponç de Tavèrnoles, també amic de l’Abat Oliba, com a abat de Sant Llorenç de Morunys i de Sant Serní de Tavèrnoles, a Anserall a l'Alt Urgell.
Una segona trobada documentada, entre l'Abat Oliba i Arnau Mir de Tost té lloc a Santa Maria de Ripoll. En el document de consagració de l’any 1032, es fa constar que Arnau Mir de Tost va assistir a la cerimònia com a amic de l'Abat Oliba.
El monestir de Sant Miquel de Cuixà, a la comarca del Rosselló, va ser el lloc triat per Arnau Mir de Tost i el comte Ermengol III d'Urgell per a una donació en acció de gràcies de terres del castell d’Àger, que havien estat recentment conquerides.
Aquest gest, que va tenir lloc el 4 de setembre de 1034, es creu que va ser motivat per la forta relació d’amistat entre l’Abat Oliba i Arnau Mir de Tost. La donació al monestir de Cuixà va ser un acte simbòlic que reflectia l'estima i la consideració envers el seu amic l'Abat Oliba.
La relació entre Arnau Mir de Tost i l'Abat Oliba exemplifica doncs una col·laboració essencial en la consolidació del territori cristià d’aquells temps.
Fonts
SANTÍN, MÒNICA. L'abat i bisbe Oliba i Arnau Mir de Tost: una vida, dos camins. Treball de Final del Màster en Història i Patrimoni cultural de l'Església. Facultat Antoni Gaudí i Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull. 2020.
LLADONOSA, JOSEP. Arnau Mir de Tost. Rafael Dalmau, Editor. 1974.
Enciclopèdia Catalana.
VERGÉS PONS, O. Urgell a la fi del primer mil·leni. Edicions Salòria. 2015
QUÈ ÉS SERRADELMONTSEC.CAT?
Benvinguts al increïble i emocionant territori de la Serra del Montsec. Un paradís terrenal i celestial on gaudir de l’observació astronòmica de l’univers, del patrimoni històric, arquitectònic, geològic i paleontològic, i on podràs practicar esports com el caiac, el parapent, l'escalada, l’espeleologia, el senderisme i el bikepacking. No us avorrireu pas!
Seguir llegint…
💡 GAUDIU DEL TEMPS, NO PROGRAMEU CADA HORA DEL VIATGE
✅ Permeteu-vos passejar sense rumb i entreu als bars on hi hagi parroquians jugant al dòmino o a la botifarra. Trenqueu el grilló dels algoritmes de recomanació.
✅ Sortiu de la vostra càmera de ressò i deixeu que altres persones us descobreixin nous mons i nous sabors, us agradin o no. Només ho sabreu si ho proveu.
✅ Només vosaltres podeu evitar que la humanitat quedi globalment uniformitzada per servir millor els amos dels algoritmes.
✅ Oblideu les preses i sincronitzeu-vos amb el ritme de la vida local descobrint l'essència tradicional del medi rural.
✅ Feu servir productes i serveis locals, feu un consum responsable, reduïu els vostres residus i feu servir papereres i containers o emporteu-vos la brossa a casa.
💚 PROTEGEIX EL TERRITORI MONTSEC
Recorda! Molts dels paratges de la Serra del Montsec són espais protegits i alguns extremadament fràgils. Molts d’aquests paratges estan dotats de diferents règims de protecció i gestió establerts per les diferents Administracions. Si feu bicicleta de muntanya, aneu per pistes marcades per evitar malmetre la vegetació, destorbar els animals i erosionar els camins. Per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental, sí us plau respecta’ls.
💚 PROTEGE EL TERRITORIO MONTSEC
¡Recuerda! Muchos de los parajes de la Sierra del Montsec son espacios protegidos y algunos extremadamente frágiles. Estos sitios están sujetos a diferentes regímenes de protección y gestión establecidos por diversas administraciones. Si haces bicicleta de montaña, utiliza las pistas marcadas para evitar daños en la vegetación, perturbaciones en los animales y erosión en los caminos. Por favor, respeta estos espacios para preservar su valor científico, arquitectónico, arqueológico, histórico, geológico, ecológico, cultural, paleontológico, paisajístico o medioambiental.
💚 PROTECT THE MONTSEC TERRITORY
Remember! Many of the places in the Serra del Montsec are protected areas and some are extremely fragile. These sites are subject to different protection and management regimes established by various administrations. If you are mountain biking, use marked tracks to avoid damage to vegetation, disturbance to animals and erosion on trails. Please respect these spaces to preserve their scientific, architectural, archaeological, historical, geological, ecological, cultural, paleontological, landscape or environmental value.
📢 ARTICLE PUBLICAT PER PRIMERA VEGADA A SERRADELMONTSEC.CAT Cap dels continguts del web SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia. Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús. Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com.
📢 Artículo publicado por primera vez en SerradelMontsec.cat
Ninguno de los contenidos de la web SerradelMontsec.cat se pueden utilizar, copiar, redistribuir, realizar transformaciones y/o modificaciones, sin autorización previa. Si quieres distribuir o utilizar estos contenidos, contacta con nosotros previamente para acordar las condiciones de uso.
Si te gustan estos contenidos y estas fotografías y necesitas que elaboremos contenido para ti, envíanos un mail a serradelmontsec@gmail.com.
📢 Article published for the first time on SerradelMontsec.cat
None of the content of the SerradelMontsec.cat website can be used, copied, redistributed, transformed and/or modified, without prior authorization. If you want to distribute or use these contents, contact us beforehand to agree on the terms of use.
If you like this content and these photographs and you need us to create content for you, send us an email at serradelmontsec@gmail.com.