LA COVA DEL PARCO D'ALÒS DE BALAGUER
La Cova del Parco fou descoberta per a la ciència el 1974, quan el veí d’Artesa de Segre, Rafel Gomà (lo Parco), la va fer conèixer a Joan Maluquer de Motes, aleshores director del Museu del Montsec.
![](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fa692a954-ad8a-4cca-b3d8-49d0d03495d5_452x587.png)
Índex
ENS SITUEM: a Alòs de Balaguer, a la comarca de La Noguera, dins el paisatge dels Aspres del Montsec i als vessants del Montsec de Rúbies. Un punt on el riu Segre canvia de direcció: en lloc de seguir el traçat nord-sud, es desvia cap a l’est-oest.
NOS SITUAMOS: en Alòs de Balaguer, en la comarca de La Noguera, dentro del paisaje de los Aspres del Montsec y en las laderas del Montsec de Rúbies. Un punto en el que el río Segre cambia de dirección: en lugar de seguir el trazado norte-sur, se desvía hacia el este-oeste.
WE ARE LOCATED: in Alòs de Balaguer, in the region of La Noguera, within the landscape of the Aspres del Montsec and on the slopes of the Montsec de Rúbies. A point where the Segre river changes direction: instead of following the north-south route, it deviates to the east-west.
![Mel crua del Montsec Apiferro, fresca, autèntica i 100% natural. Hi ha mel... i hi ha la mel crua del Montsec Apiferro. Viu l'experiència de la puresa. Mel crua del Montsec Apiferro, fresca, autèntica i 100% natural. Hi ha mel... i hi ha la mel crua del Montsec Apiferro. Viu l'experiència de la puresa.](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F29eb1827-f4d7-4bd8-b6f1-c7441e41a2d9_985x457.png)
SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE LA COVA DEL PARCO
La Cova del Parco es troba a Alòs de Balaguer, a la comarca de La Noguera, dins el paisatge dels Aspres del Montsec. Aquesta cavitat s’obre a les vessants del Montsec de Rúbies, un terreny de calcàries i conglomerats que, amb el temps, ha creat un relleu escarpat, ideal per a la formació de coves i abrics arqueològics.
En aquest punt, el riu Segre canvia de direcció: en lloc de seguir el traçat nord-sud, es desvia cap a l’est-oest, travessant les serralades marginals abans de reprendre el seu curs habitual cap al sud, enfilant-se cap a la plana del Segrià després de passar Camarasa.
La Cova del Parco es troba a 420 metres del riu Segre, 120 metres més amunt. Té una galeria única de planta triangular, de dimensions reduïdes: 10,5 metres de llargada per 4,5 metres d'amplada a l'entrada. Aquesta galeria es connecta, en direcció oest, amb un gran abric de 5,5 per 30 metres, tancat per un mur de pedra seca que antigament servia com a cleda per al bestiar.
![Jaciment de la Cova del Parco durant les excavacions. Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià). Jaciment de la Cova del Parco durant les excavacions. Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F80740a68-cb5e-48cf-bb1e-5f7fd37e39fb_597x448.jpeg)
ELS HABITANTS DE LA COVA DEL PARCO
Fa 10.000 anys, un grup d'Homo sapiens va establir un campament temporal a la zona, quan les neus del Pirineu ja s’havien fos. La fi de les glaciacions va portar un clima més suau i els humans s’hi van adaptar ràpidament.
Els boscos de pi i ginebró dominaven el paisatge, i la dieta incloïa truites de riu, mol·luscs i crancs. Sobreviure ja no era tan difícil, i aquests humans van començar a ser més sofisticats i innovadors.
Van aprendre a caçar a distància, utilitzant fletxes i javelines amb propulsors. Aquests instruments aprofitaven la palanca per augmentar la força i minimitzar els riscos. Amb aquestes armes caçaven cabres salvatges, refugiant-se a la Cova del Parco, un amagatall natural.
Aquesta cova també va ser un centre d’invenció. D’un nucli de sílex, fabricaven nombroses eines petites i precises. Amb mànecs de fusta i puntes de banya, van crear l'arpó. També feien agulles d'os i confeccionaven roba com polaines, mocassins i abrics.
![Els Habitants de la Cova del Parco, Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Rúbies. Els Habitants de la Cova del Parco, Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Rúbies.](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F0dbbf968-487b-4599-8b00-1c96f03ef1e9_426x448.jpeg)
LA COVA DEL PARCO
La Cova del Parco va ser descoberta el 1974 per Rafel Gomà Fontanet, veí d’Artesa de Segre, conegut com lo Parco. Va ser ell qui la va donar a conèixer a Joan Maluquer de Motes, professor de la Universitat de Barcelona i director del Museu-Arxiu del Montsec.
Curiosament, Rafel Gomà Fontanet cercava la Cova de l’Aigua, que pensava que es trobava a Alòs de Balaguer, però en realitat es troba a Camarasa. Durant la seva recerca, va explorar diverses coves d'Alòs, però va ser a la Cova del Parco on va trobar fragments de ceràmica. En desenterrar-los, va descobrir una gran tenalla de l’Edat de Bronze, que avui es conserva restaurada i exposada.
Aquesta tenalla té una forma ovoide, amb el fons pla i una decoració de tres cordons paral·lels a la vora i motius geomètrics al cos.
Les excavacions també han mostrat connexió entre la part interior de la cova i l’abric, ja que ambdues zones contenien llars de foc. S’hi han trobat restes vegetals carbonitzades i nombroses eines de pedra, indicant una cadena de producció.
![Peces trobades a la Cova del Parco, Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Rúbies. Peces trobades a la Cova del Parco, Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Rúbies.](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F4d690aae-3a1f-405a-a1b7-2c676a588e7f_624x448.jpeg)
LES EXCAVACIONS A LA COVA DEL PARCO
Aquest jaciment presenta una llarga seqüència sedimentària que correspon a diferents ocupacions humanes que van des del Paleolític Superior, l’Epipaleolític, el Neolític, el Calcolític, l'Edat del Bronze i l’època medieval.
Aquest jaciment mostra una llarga seqüència d’ocupacions humanes que van des del Paleolític Superior fins a l’època medieval, passant pel Neolític, el Calcolítici l’Edat del Bronze.
Durant les excavacions s’han trobat vuit agulles de cosir de fa 15.000 anys, fetes d’os, corresponents al final del Paleolític.
Les eines i utensilis trobats després de més de 20 campanyes d’excavació pertanyen a un grup de caçadors que s’hi establien de manera estacional per caçar cabres. A l’abric, realitzaven tasques de talla i, probablement, de fumat. Les restes de les peces i fauna es deixaven a la cova.
Aquest jaciment és únic perquè permet reconstruir la vida i el medi d'aquests períodes tan distants de nosaltres, en un moment de transició entre les últimes glaciacions i el clima més suau posterior.
![Les Roques Prenyades. Lloc on es troba la Cova del Parco, Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Rúbies. Les Roques Prenyades. Lloc on es troba la Cova del Parco, Alòs de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec de Rúbies.](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fb0d329fd-2fb6-4932-bc67-87cc437f8348_597x448.jpeg)
![Pedala per una causa. Porta el Montsec amb tu i enduu-te'l allà on vagis. Enganxa't el Montsec, pedala i ajuda amb la Montsec BikePacking Loop. Pedala per una causa. Porta el Montsec amb tu i enduu-te'l allà on vagis. Enganxa't el Montsec, pedala i ajuda amb la Montsec BikePacking Loop.](https://substackcdn.com/image/fetch/w_1456,c_limit,f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Ff64472e0-b56f-47b0-94ef-96bae0bc71f7_990x415.png)
QUÈ, QUI, COM?
Aquí trobareu tot allò que no us podeu perdre sobre la Serra del Montsec: el Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies (o de Meià) i el Montsec de l'Estall amb les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà (Lleida, Catalunya), i La Ribagorça d'Osca (Aragó).
Benvinguts al territori de la Serra del Montsec. Un paradís terrenal i celestial on gaudir de l’observació astronòmica de l’univers, del patrimoni històric, arquitectònic, geològic i paleontològic, i on podràs practicar esports com el caiac, el parapent, l'escalada, l’espeleologia, el senderisme i el bikepacking.
No us avorrireu pas!
Seguir llegint…
GAUDIU DEL TEMPS. NO PRORAMEU CADA HORA DEL VIATGE
✔️ Passegeu sense pressa. Entreu als bars on hi trobeu parroquians jugant al dòmino o a la botifarra. Allibereu-vos dels algoritmes de recomanació.
✔️ Exploreu fora de la vostra zona de confort. Descobriu nous mons i sabors a través d’altres persones, encara que no sempre us agradin. Només ho sabreu si ho proveu.
✔️ Defugiu la uniformitat global. Sou vosaltres qui podeu preservar la diversitat cultural davant els interessos dels algoritmes.
✔️ Adopteu el ritme local. Oblideu-vos de les presses i descobriu l’essència tradicional del medi rural.
✔️ Consumiu responsablement. Trieu productes i serveis locals, minimitzeu els residus i utilitzeu papereres o containers. Si no n’hi ha, emporteu-vos la brossa a casa.
PROTEGIU EL TERRITORI MONTSEC
Molts paratges de la Serra del Montsec són espais protegits, i alguns especialment fràgils. Estan gestionats per diferents administracions sota règims de protecció específics.
✔️ Si vas en bicicleta de muntanya, segueix només les pistes marcades per evitar danyar la vegetació, alterar la fauna o causar erosió als camins.
✔️ Respecta aquests espais per preservar el seu valor científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic i mediambiental.
📢 ARTICLE PUBLICAT PER PRIMERA VEGADA A SERRADELMONTSEC.COM
Cap dels continguts del web SerradelMontsec.com i SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.
Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.
Si t'agraden aquests continguts i aquestes fotografies i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com.